Зерттеу жұмысы

С.Ж. Асфендияров атындағы ҚазҰМУ нутрициология кафедрасымен бірге Қазақ тағамтану академиясы орындаған ғылыми-зерттеу жұмыстарының тізбесі

  1. «Ауыр металдардың тұздарын өндірумен және өңдеумен байланысты кәсіпорын қызметкерлерінің денсаулығы мен өмір сүру сапасын жақсарту технологиясын әзірлеу» мемлекеттік тіркеу нөмірі 0118РК01060, бағдарламалық коды – О.0829. Қазақстан Республикасы Денсаулық сақтау министрлігінің 20.04.2018 N105 келісімі.

Жобаның мақсаттары:

  1. Қызметкерлердің физикалық және психикалық салауаттылық дәрежесін анықтау;
  2. Ауыр металдардың тұздарын өндірумен және өңдеумен байланысты жағдайларда жұмысшылардың тамақтануындағы үйлесімсіздік дәрежесін анықтау;
  3. Антиоксиданттық қасиеттері бар бие сүті негізіндегі құрғақ композиттік қоспалардың құрамын негіздеу;
  4. Құрғақ бие сүті негізінде құрғақ композиттік қоспалардың тәжірибелік партияларын шығаруды ұйымдастыру;
  5. Бие сүті негізіндегі құрғақ композиттік қоспалардың өндіріс жағдайында клиникалық тиімділігін бағалау;
  6. Зиянды және қауіпті өндірістік факторлардың ауыр металдар тұздарымен жанасатын жұмысшылардың ағзасына әсерін азайту технологиясын әзірлеу.

Зерттеу тақырыбының ұзақтығы 20.04.2018 жылдан 11.01.2020 жылға дейін.

  1. «Қазақстан Республикасындағы тағамдық шикізатта және базарлар мен ірі дүкендерде сатылатын тағам өнімдеріндегі дерт қоздыратын микроорганизмдерді генотиптеу және мектепке дейінгі, мектеп жасындағы балалардың аурушаңдық қаупін азайту үшін ұсыныстар әзірлеу» мемлекеттік тіркеу нөмірі 0118РК01013, бағдарлама коды – AP05131147. Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Комитетінің 2018 жылғы 30 наурыздағы No 320 келісімі.

Зерттеу мақсаттары:

  1. Тағамдардың зооноздық инфекциялармен ластануының қазіргі жағдайын анықтау;
  2. Сальмонеллалардың оқшауланған штаммдарының микробиологиялық сипаттамаларын (серотиптері мен биотиптерін) анықтау;
  3. ДНҚ талдау және патогенді микроорганизмдердің генотипін анықтау арқылы тағам өнімдерінде бөлінген сальмонелла штаммдарының қасиеттерін сипаттау;
  4. ДНҚ-анализ және генотиптеу әдістерін қолдана отырып, мектеп және мектепке дейінгі жастағы науқас балалардан алынған клиникалық материалдан бөлінген сальмонелла штаммдарының тағамнан бөлінген штаммдармен салыстырғандағы қасиеттерінің сипаттамасын көрсету;
  5. Мектеп және мектеп жасына дейінгі балалар арасында жұқпалы аурулардың таралуын төмендету және Қазақстан Республикасындағы эпидемиологиялық жағдайды жақсарту мақсатында халыққа және тамақ өнімдерін өндірушілерге арналған әдістемелік ұсыныстар әзірлеу;
  6. Мектеп жасындағы және мектеп жасына дейінгі балалар арасында сальмонеллездің алдын алудың негізгі бағыттарын (эпидемиологиялық қадағалауды жақсартуда) анықтаңыз.

Зерттеу тақырыбының ұзақтығы 30.03.2018 жылдан 11.01.2020 жылға дейін.

  1. 3. «Бие сүті негізінде диеталық тамақтануға арналған арнайы шоколадтың өнеркәсіптік өндірісі» Жоба N 0313-17-ГК, Қазақстан Республикасы Білім және ғылым министрлігі Ғылым комитетінің «Ғылым қоры» АҚ келісімі. Ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық қызмет нәтижелерін коммерцияландыруға грант беру туралы 2017 жылғы 17 қарашадағы No 455.

Жобаның мақсаттары:

  1. Өндірістік желіні ұйымдастыруға арналған өндіріс орындарын дайындау.
  2. Өндірісте стандарттар мен HACCP жүйелерін әзірлеу.
  3. Диеталық шоколад өндіруге арналған технологиялық жабдықты сатып алу.
  4. Бүріккіш кептіру әдісімен құрғақ бие сүтін өндіруге арналған технологиялық жабдықты сатып алу
  5. Диеталық шоколад пен құрғақ бие сүтін өндіру бойынша технологиялық жабдықты орнату және іске қосу.
  6. Өндіріс үшін шикізат пен материалдардың жеткізушілерін іздеу.
  7. Диеталық шоколадтың пилоттық партияларын шығару.
  8. Өткізу сатысында маркетингтік зерттеулер жүргізу.
  9. Бие сүтінен жасалған шоколадты кейіннен халықаралық нарыққа шығарумен Қазақстан Республикасында, ТМД елдерінде сату.

Зерттеу тақырыбының ұзақтығы 17.11.2017 жылдан 2020 жылдың 10 қарашасына дейін.

  1. «Тұрғындарды әлеуметтік қорғау жүйесінің медикалық әлеуметтік мекемелерінде (ұйымдарында) арнайы әлеуметтік қызметалушылардың тамақтануының натуралдық нормаларын бағалау». «Қазақ тағамтану академиясы» ЖШС мен БҰҰДБ арасындағы 24.11.2022 жылғы 2022-000s/a келісімі.

Жобаның мақсаттары:

  1. Бұйрық жобасын әзірлеу;
  2. Сыбайлас жемқорлыққа қарсы ғылыми сараптама сатысында нормативтік құқықтық актілердің жобаларын дайындау және қолдау;
  3. Арнаулы әлеуметтік қызметтерді көрсету саласындағы НҚА жобасы бойынша мүдделі мемлекеттік органдармен, «Атамекен» ұлттық кәсіпкерлер палатасымен, ЕХӘҚМ қоғамдық кеңесімен өзара іс-қимыл, келісу;
  4. Әзiрленген НҚА жобасына қатысты қажеттi материалдарды (оның iшiнде негiздемелер, түсiндiрмелер, экономикалық есептеулер, сұраныстар, таныстыру материалдары) дайындау;
  5. Әзiрленген НҚА жобасы шеңберiнде республикалық бюджет комиссиясының, ведомствоаралық комиссиялардың, оның iшiнде заң жобалау қызметi бойынша комиссиялардың қарауына қажеттi материалдарды дайындауға жәрдемдесу.
  6. Қолданыстағы және ұсынылатын (ұсынылатын) табиғи тағамдық нормативтер өнімдерінің тәуліктік жиынтығының өзіндік құнының салыстырмалы есебін жүргізу.

С.Ж. Асфендияров атындағы ҚазҰМУ нутрициология кафедрасымен бірге Қазақ тағамтану академиясы берген ғылыми-зерттеу өтінімдерінің тізбесі:

  1. AP06851296 «Ғарышкерлердің, әскери және азаматтық авиация ұшқыштарының, сондай-ақ экстремалды жағдайда болған және қоршаған ортаның қолайсыз факторларының әсеріне ұшыраған әскери қызметшілер бейімделу мүмкіндіктері мен төзімділігін арттыратын жаңа арнайы өнімдерді әзірлеу және жасау». Қазақстан Республикасы Қорғаныс және аэроғарыш өнеркәсібі министрлігінің 2021 – 2023 жылдарға арналған ғылыми және ғылыми-техникалық қызметті гранттық қаржыландыру конкурсы. ҰҒК жүйесіне аударылды.
  2. АР06751018 «Әскери қызметкерлердің бейімделу қабілетін арттыру мақсатында про- және пребиотикалық факторлармен байытылған ақуыз-витаминді-минералды кешенді әзірлеу және бағалау». 2021 – 2023 жылдарға арналған ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық жобаларды гранттық қаржыландыруға арналған конкурс Қазақстан Республикасы Қорғаныс министрлігі. ҰҒК жүйесіне жіберілді.
  3. AP06750869 «Климаттық жағдайлар мен ұлттық тамақтану үлгілерін ескере отырып, әскер түрлері мен тармақтары бойынша әскери қызметшілерге азық-түлік рационын және жеке тамақтану рационын жетілдіру». 2021 – 2023 жылдарға арналған ғылыми және (немесе) ғылыми-техникалық жобаларды гранттық қаржыландыруға арналған конкурс Қазақстан Республикасы Қорғаныс министрлігі. ҰҒК жүйесіне жіберілді.
  4. BR06249327 «Ешкі сүті негізіндегі балалар және диеталық тағам өнімдерін әзірлеу және өнеркәсіптік өндіру». Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2021-2023 жылдарға арналған бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберіндегі ғылыми зерттеулерге арналған конкурсы. ҰҒК жүйесіне жіберілді.

5. BR05949134 «Бие мен ешкі сүті негізіндегі аралас балалар және диеталық тағам өнімдерін әзірлеу және өнеркәсіптік өндіру». Қазақстан Республикасы Ауыл шаруашылығы министрлігінің 2021-2023 жылдарға арналған бағдарламалық-нысаналы қаржыландыру шеңберіндегі ғылыми зерттеулерге арналған конкурсы. Өткізілген.